OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU

Autor: Sandra Malitowska

WYDARZENIE

OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU

Wszystkich uczniów zainteresowanych tematyką żywienia, potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartością odżywczą i prozdrowotną żywności, a także tematyką gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym zapraszamy do zgłaszania chęci udziału w Olimpiadzie u Pani Sandry Malitowskiej ( edukacja zdrowotna) lub Anny Siwiaszczyk ( biologia).

Pierwszy etap Olimpiady ( etap szkolny przeprowadzony w formie testu pisemnego) odbędzie się 20go października ( tj. poniedziałek), etap rejonowy przewidziany jest w grudniu.

Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się Pani Sandra Malitowska.

Zgłoszenia maksymalnie do środy 15.10.br.

W tym roku tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywieniu to „Żywność wysoko przetworzona.”

Wpływ diety bogatej w żywność wysoko przetworzoną na zdrowie i rozwój chorób cywilizacyjnych ( otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne, nowotwory)

Program Olimpiady obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, towaroznawstwa, technologii gastronomicznej oraz obsługi konsumenta.

Wszystkich uczniów, którzy chcieliby sprawdzić swoją wiedzę w tym zakresie zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w Olimpiadzie.

Szczegółowe informacje dot. aktualnej edycji oraz poprzednim na stronie: www.owoz.pl

clock_icon