Γεια σας!
W końcu nadszedł ostatni tydzień ciężkiej i owocnej pracy uczniów ZSOT na Cyprze — gotowych na powrót do Polski z zdobytym doświadczeniem i masą dobrych wspomnień.
Praca dalej wre, a nasi praktykanci mają wiele do powiedzenia:
"Praktyki na Cyprze to świetne doświadczenie! W dziale IT zajmuję się konfiguracją sprzętu, rozwiązywaniem problemów technicznych i wsparciem technicznym dla pracowników hotelu. Uczę się pracy zespołowej i zdobywam praktyczne umiejętności, które na pewno przydadzą się w przyszłości!" — mówi Fabian z 2 klasy informatycznej.
Michalina z 4 klasy technikum hotelarskiego wspomina: "W ostatnim tygodniu dowiedzieliśmy się trochę więcej o życiu przeciętnego Cypryjczyka z czasów, kiedy Cypr nie opierał się jeszcze na przemyśle turystycznym.
Rolnictwo było podstawowym źródłem utrzymania zaraz obok rybołówstwa oraz produkcji wina, która jest ważnym elementem kultury oraz historii wyspy. Pani Ewa, mieszkająca na Cyprze Polka, była naszą przewodniczką i zabrała nas m.in. do wiosek Lania i Omodos - to była jakby podróż do przeszłości.
Cypryjska przygoda trwała nadal - dotarliśmy do wodospadów Caledonia.
Spacer przez góry to całkiem męcząca wędrówka, ale chłód potoku i cień tutejszych lasów były bardzo przyjemne. Na końcu szlaku zrobiliśmy zdjęcie grupowe (zobaczcie w galerii) i cieszyliśmy się bryzą ostatniego wodospadu przed powrotem do słonecznego i dość upalnego Limassol.
Po drodze zatrzymaliśmy się w Omodos, w klasztorze z relikwiami Krzyża Świętego, a potem zajadaliśmy się serem halloumi i mieliśmy okazję doświadczyć smaku różnych typów oliwy — z bazylią, cytryną i małych dzikich oliwek. Była to dobra chwila na relaks po długim marszu przez góry Troodos."
Ostatni dzień na Cyprze zakończyliśmy ceremonią wręczenia certyfikatów i uroczystą kolacją w naszym pięciogwiazdkowym hotelu St Raphael Resort and Marina. Bardzo dziękujemy kierownictwu i pracownikom hotelu za wsparcie, rady i życzliwość podczas praktyk. Zabieramy ze sobą pozytywne nastawienie do pracy, wiarę w ducha zespołu i to, że dobra atmosfera jest podstawą efektywnego działania!
Nasza przygoda na Cyprze dobiegła już końca, a my na pewno będziemy mieli jeszcze okazję zatęsknić za ciepłym klimatem, lokalnymi przysmakami, a szczególnie przepysznym serem halloumi. Jesteśmy niezmiernie dumni z naszych praktykantów oraz ich wyjątkowego zapału do pracy, którym się wykazywali podczas trwania projektu. Niestety wszystko, co dobre, szybko się kończy.
Dziękujemy dyrekcji i pracownikom ZSOT, którzy zajmują się projektem, za to, że mogliśmy przeżyć ten niezapomniany miesiąc.
Widzimy się już wkrótce w Polsce! Τα λέμε!
Czytaj więcej....