OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU
Wszystkich uczniów zainteresowanych tematyką żywienia, potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartością odżywczą i prozdrowotną żywności, a także tematyką gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym zapraszamy do zgłaszania chęci udziału w Olimpiadzie u Pani Sandry Malitowskiej ( edukacja zdrowotna) lub Anny Siwiaszczyk ( biologia).
Pierwszy etap Olimpiady ( etap szkolny przeprowadzony w formie testu pisemnego) odbędzie się 20go października ( tj. poniedziałek), etap rejonowy przewidziany jest w grudniu.
Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się Pani Sandra Malitowska.
Zgłoszenia maksymalnie do środy 15.10.br.
W tym roku tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywieniu to „Żywność wysoko przetworzona.”
Wpływ diety bogatej w żywność wysoko przetworzoną na zdrowie i rozwój chorób cywilizacyjnych ( otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne, nowotwory)
Program Olimpiady obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, towaroznawstwa, technologii gastronomicznej oraz obsługi konsumenta.
Wszystkich uczniów, którzy chcieliby sprawdzić swoją wiedzę w tym zakresie zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w Olimpiadzie.
Szczegółowe informacje dot. aktualnej edycji oraz poprzednim na stronie: www.owoz.pl
Czytaj więcej....